четвъртък, 26 февруари 2009 г.

Как да вградим субтитри във видео файл

Субтитрите към филмите обикновено са отделни файлове и понякога имаме трудности да ги зареждаме и гледаме на DVD примерно. За това можем да си вградим субтитрите във филма, като се получава един изходен файл, който обикновено е малко по голям, но със флаш памети от по 1 гигабайт и нагоре и DVD дискове това вече не е проблем. Това е и много удобно за конвертиране на филми за гледане на мобилен телефон, където субтитрите ще излязат даиректно във филма без допълнително зараждане.

Вграждането на субтитри става по следния начин:

За целта ще използваме една малка програмка - Pocket Divx Encoder. Първо трябва да имате файловете видео и субтитри. При стартиране програмата ви пита на какво ще гледате видеото или каква резолюция да бъде то. След като си изберете по късно можете да го промените в процеса на работа.1. Задавате видео файла, който искате да променяте.

2. Задавате субтитрите, които искате да вградите. Когато субтитрите са със същото име като видео файла това става автоматично, като програмата ви пита дали искате да поставите субтитрите със същото име. В противен сличай се задават ръчно.

3. Задавате местоположение на изходящия файл по избор, по подразбиране се поставя там, където е стария видео файл.

4. Натискате бутона Encode Now и изчаквате. Тук е единственият недостатък на тази програма, тъй като отнема доста време и натоварва компютъра, правейки работата с други програми бавна, но все пак в случая е важна крайната цел. За стандартен филм от около 700Mb отнема около 15-20 минути. В програмта има още доста опции за оптимизация на видео и аудио настройки.
Полученият вече файл е видео с вградени субтитри.

7 коментара:

 1. лошото е че не разпознава кирилица

  ОтговорИзтриване
 2. zdr brat pri mene ina malak problem pi6emi eror 6toto faila bil mp3

  ОтговорИзтриване
 3. Здравейте,
  какво се прави, когато програмата не вмъква субтитрите ?
  Ето тук в 12т.
  http://www.pocketdivxencoder.net/EN_index.htm
  Е описан за такъв проблем, но при мен на прозореца, след като направя операциите в 12т., програмата не се вижда.

  Какъв е проблемът ?

  Благодаря.

  ОтговорИзтриване
 4. Относно кирилица със сигурност разпознава, пробвал съм и субтитрите излизат на кирилица.
  Относно грешка при разчитането на файла...не мога да помогна, или програмата разпознава грешно файла, или самия файл не е подходящ формат. Пробвайте с друг файл.
  Относно не вмъкване на файла може би има някаква грешка във версията, която сте изтеглили. Ще погледна откъде съм теглил моята и ще постна линк.

  ОтговорИзтриване
 5. Ей братлета на мен не ми зарежда още е на 0% от един час половоина

  ОтговорИзтриване
 6. Programata mi super raboti s srybski subtitri,no kogato sloja bylgarski izlizat mi samo cyrti4ki i to4ki:/ Kato otvarqm subtitrite ima da se izbere CP (cp1250,cp1251,iso567...)koe ste vie izbrali ta da vi izliza kirilica? mersi vnapred :) ps.sorry za lo6iq bylgarski,dano ste me razbrali kvo iskam da vi pitam >)

  ОтговорИзтриване